[ad_1]

به گزارش ایرنا، همواره در طول تاریخ از فرهنگ و هنر مردم طالقان یاد شده به طوریکه با اندک دقت و جست و جو در فرهنگ طالقان، به افتخاراتی بر می خوریم که روایتگر عمق نفوذ هنری دلنواز در لایه های مختلف تاریخی این شهرستان است.
می توان گفت که هنر خوشنویسی در ذات هر طالقانی، حضوری مداوم و مستمر داشته و دارد و به دیگر سخن، خوشنویسی همیشه با فرهنگ این خطه دیر پا گره ای مناسب و موزون خورده است و آهنگ قلم در گوش اینان نوایی آشنا است.
از گذشته های دور بیشتر روستاهای طالقان از وجود مکتب خانه و دارالقرآن بهره می جستند و همین امر باعث تقویت و انگیزه در کتابت می شد، معلمین این خطه اهمیت وافری به نوشتن با خط خوش قایل بودند و این انگیزه از دوران نوجوانی در مردم طالقان بارور می گردید وکسی که خط زیباو موزونی داشت به عنوان میرزا شناخته میشد و اهالی روستا احترام خاصی به وی قایل بودند.
خوشنویسان طالقانی در نوشتن کتاب ها و بخصوص قرآن کریم همت فراوانی داشته اند به گونه ای که امروزه با توجه به فهرست های نسخ خطی در کتابخانه های بزرگ در می یابیم که بیشتر کاتبان این کتاب ها از شهرستان طالقان بوده اند.
در یک جست و جوی مختصر حداقل یکصد کاتب توانا را بر این مبنا می توان شناسایی کرد که در نوع خود کم نظیر است.
از جمله سرآمد خوشنویسان طالقان می توان به استاد درویش عبدالمجید که استاد صاحب سبک خط شکسته نستعلیق در حدود ۳۸۰ سال پیش و استاد غلامحسین امیرخانی معروف ترین خوشنویس معاصر و استاد بلامنازع خط نستعلیق می توان نام برد.
ابراهیم بوذری کرودی (خوشنویس برجسته کتیبه آرامگاه سعدی و دروازه قرآن شیراز)، عماد الحسنی قزوینی طالقانی (۹۶۱-۱۰۲۴ ق.) معروف به میر عماد، علی آقای حسینی، سیدمرتضی برغانی طالقانی (از شاگردان مرحوم کلهر)، مرتضی -زین العابدین طالقانی (از اساتید خط نسخ در قرن ۱۲ هجری)، حسینعلی طالقانی (از اساتید خط نسخ در قرن ۱۱ هجری)نویسنده خط نسخ و خلیل طالقانی (از خوشنویسان عصر صفویه) نیز از دیگر این اساتید خوشنویس در دوران های مختلف تاریخ ایران هستند.
***کتابت و خوشنویسی قرآن کریم پای آبشار کرکبود ماه مبارک رمضان، یکی از سنت های فراموش شده
نویسنده و پژوهشگرالبرزی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه ماه مبارک رمضان موسم نزول قرآن کریم و بهار کلام وحی است، گفت: یکی از سنت های فراموش شده در استان البرز، کتابت و خوشنویسی قرآن کریم پای آبشار کرکبود طالقان است که باید این سنت مذهبی و فرهنگی در استان البرز احیاء شود.
حسین عسکری افزود: خوشنویسی از هنرهای سنّتی و آیینی ایران اسلامی به شمار می رود که نسبت مستقیمی با زیست حِکمی و عرفانی ایرانیان مسلمان دارد.
وی با بیان اینکه این هنر، بازتاب کلام وحی است، اظهار داشت: به همین جهت برخی هنرشناسان معاصر آن را معادل ‘شمایل نگاری’ در مسیحیت می دانند؛ چون هم در شمایل نگاری و هم خوشنویسی، ‘امر قدسی»’با ظرافت تمام در ‘امر زیبا” تجلّی پیدا کرده و در نهایت جلوه گاه زمینی ‘کلمه الله’ و ‘کلام الله’ می شود.
وی یادآور شد: وجود سنّت حسنه کتابت قرآن کریم پای آبشار کرکبود طالقان، خود دلیلی راسخ بر تأثیر طبیعت (امر زیبا) بر رویش ذوق معنوی خوشنویسی کلام وحی (امر قدسی) است.
عسکری گفت: کرکبود یکی از روستاهای قدیمی و هدف گردشگری شهرستان طالقان در استان البرز است که ۲۳۲۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و مقبره ملا نعیما کرکبودی طالقانی (درگذشت ۱۱۶۰ق) فیلسوف و کتابدار نسخه های خطی دربار شاه سلطان حسین صفوی در این روستا قرار دارد.
وی افزود: از دیگر آثار تاریخی کرکبود، بقعه امامزاده زید و ابراهیم از نوادگان امام موسی کاظم علیه السلام، حمام قدیمی متعلق به دوره قاجاریه و بنای یادمان محمد حنفیه در ارتفاعات شمال شرقی روستا و بر فراز کوه عقیق است.
وی ادامه داد: برخی از اهالی کرکبود بر این نظرند که نام روستا برگرفته از نام دو اسبی است که به محمد حنفیه و یاران او تعلق داشته و در اصل ‘کهر’ و ‘کبود’ بوده که با گذشت زمان و تغییر تدریجی کلمات به ‘کرکبود’ تبدیل شده است.
این پژوهشگر البرزی با اشاره به اینکه سفال هایی متعلق به قرون میانی اسلامی به ویژه قرن های چهارم و پنجم هجری قمری از این روستا به دست آمده، گفت: از جاذبه های این روستا در فاصله ۷۰۰ متری شمال شرق آن، ‘آبشار کُر’ است که ۲۰ متر ارتفاع دارد ( کُر در زبان محلّی به معنی صخره یا تخته سنگ است) .
وی اضافه کرد: در روزگاران گذشته در پای این آبشار زیبا، اتاقک هایی وجود داشت که خوشنویسان خوش ذوق منطقه طالقان در اواخر بهار و همه تابستان، با تدارک اندک طعامی، در آنجا گرد آمده و به کتابت قرآن کریم می پرداختند، مکانی که طنین دلنواز آب با سماع دل انگیز قلم ها، لحظات معنوی ماندگاری را رقم می زده است.
وی حاصل این سلوک هنرمندانه را قرآن های خطی زیبایی عنوان کرد که شهرت فراگیری در منطقه طالقان و ساوجبلاغ دارند.
۶۱۵۶/۱۵۳۵

انتهای پیام /*

[ad_2]

لینک منیع :

به اطلاع میرساند تین خبر توسط موتور جستجوی شورا نیوز دریافت شده و این رسانه در خصوص محتوای آن هیچ مسولیتی ندارد